Materiál slouží k procvičení. Žákům společně s procenty chci přiblížit, že je dobré sledovat složení potravin a proč ho sledovat. Že existují nějaké výživové směry a jak pracovat s jejich hodnotami.
Obsah
- teoretický úvod do makroživin (nepovinný) 3 strany A4, vhodné k vyhledání žáky na internetu + 4 kontrolní otázky,
- úlohy jsou převážně tvořeny výpočty makroživin s omezujícími podmínkami,
- 31 výpočtů na procentovou část,
- 12 výpočtů na počet procent,
- dokreslování grafu ze zadání o 20 % více než, o šestinu méně než ...,
- složení 2 skutečných výrobků, ze kterých si žáci počítají příjem energie a makroživin,
- informace o procentech zastoupení vody a krve v těle výpočet celkového zastoupení
Způsob práce
- pro práci s teoretickým úvodem do makroživin na etiketách doporučuji žákům buď dovolit mobil s wifi, nebo vzít studenty do počítačové učebny, nebo se domluvit s vyučujícím k výchově ke zdraví, zda s nimi nezpracuje. Tento úvod nemá na početní část materiálu žádný vliv.
- nakopírujte do dvojice, skupiny, nebo samostatně,
- červeně značím řešení pro učitele,
- pokud je potřeba doplnit údaj, který chybí v textu je toto místo označeno oválným kolečkem, kam žáci přímo vpisují řešení,