Materiál je určen pro 2. stupeň ZŠ, především pro 8. ročník v rámci biologie člověka. Materiál obsahuje laboratorní práci formou BOV, zaměřenou na vylučovací soustavu - ledviny.
V rámci materiálu si žáci prohloubí své poznatky o ledvinách. Společně se zaměříte na stavbu vepřové ledviny, na její jednotlivé části, které žáci porovnají s modelem ledviny lidské.
Průběh hodiny
1. Úvod (10 minut):
- Teoretické seznámení - s žáky zopakujeme základní funkce ledvin a její anatomii. Ukážeme model lidské ledviny a vysvětlíme, co budou hledat na té prasečí.
2. Praktická část: Pitva (25 minut):
- pitvu ledviny provádí učitel!
- Vnější stavba:
Nejprve žáci popíší vnější stavbu vepřové ledviny -žáci zkoumají tvar, velikost a povrch.
Porovnávají prasečí ledvinu s modelem lidské ledviny (velikost, cévy, povrch).
- Vnitřní stavba:
Učitel demonstruje správný způsob řezu (podélný řez). Žáci zkoumají vnitřní struktury: kůru, dřeň s pyramidami, kalichy, pánvičku, ... . Srovnávají jednotlivé části s modelem lidské ledviny. Každá skupina vyplňuje protokol (popis struktur, zjištěné rozdíly).
3. Diskuze a závěr (10 minut): Žáci analyzují jaké poznatky v rámci práce získali, co věděli a co pro ně bylo nové. Jaké objevily struktury a zda dokázali vyhodnotit rozdíly mezi lidskou a vepřovou ledvinou.