Sacharidy v potravinách

Předmět:
Kategorie:
Počet stran:
8
Velikost: 12.04 MB
Typ souboru: pdf
Nahráno:
Naposledy upraveno:
29. 7. 2025
Sdílet:

Materiál je primárně určen pro žáky 9. ročníku ZŠ do hodin chemie v rámci tematického celku přírodní látky - sacharidy. Tento materiál zahrnuje přípravu na 1 - 2 vyučovací hodiny.

Materiál je povoleno používat během vyučovací hodiny pro vlastní potřebu.

Obsah a použití:

Materiál obsahuje:

5 stanovišť s teoretickými nebo praktickými úkoly:

  • Stanoviště 1: Co už víš o sacharidech?

    Toto stanoviště slouží k zopakování informací o sacharidech, které jsme s žáky probrali v minulých hodinách pomocí 3 úkolů - krátký kvíz, rozřazování zástupců sacharidů a hra “Hádej, kdo jsem”.

  • Stanoviště 2: Sacharidy v potravinách

    Toto stanoviště obsahuje soubor obrázků různých potravin (lze použít i reálné potraviny nebo obaly od potravin). Úkolem žáků je nejdříve pomocí první sady obrázků potraviny seřadit podle množství sacharidů tak, jak to odhadují oni sami, aniž by věděli, jak je to správně. Určujeme množství sacharidů na 100 g potraviny. Poté využijí druhou sadu obrázků a pomocí mobilních telefonů vytvoří reálné pořadí obsahu sacharidů na 100 g v potravinách a obě sady porovnají. Dalším úkolem je přepočítat obsah sacharidů na počet kostek cukru.

  • Stanoviště 3: Důkaz škrobu v potravinách
  • Stanoviště 4: Nenewtonovská kapalina
  • Stanoviště 5: Vytvoř plakát - Sacharidy ve zdravé strav

Další produkty od autora Barbora Podestátová

918617
Chemie
8., 9., SŠ, ZŠ – 2. STUPEŇ
Pracovní listy
Materiál je primárně určen pro žáky 9. ročníku ZŠ do hodin chemie v rámci tematického celku uhlovodíky. Tento materiál
35.00 Kč
918810
Chemie
8., 9., SŠ, ZŠ – 2. STUPEŇ
Pracovní listy
Materiál je primárně určen pro žáky 9. ročníku ZŠ do hodin chemie v rámci tematického celku deriváty uhlovodíků. Tento
40.00 Kč
918278
Chemie
8., 9., SŠ, ZŠ – 2. STUPEŇ
Pracovní listy
Materiál je primárně určen pro žáky 9. ročníku ZŠ do hodin chemie v rámci tematického celku chemické reakce. Tento
40.00 Kč
918843
Biologie
6., 7., 8., 9., SŠ, ZŠ – 2. STUPEŇ
Přípravy hodiny/lekce
Materiál obsahuje: pět stanovišť- na každém stanovišti je krátký text, otázky a úkoly k textu, popřípadě obrázky pro
40.00 Kč
Sacharidy v potravinách Sacharidy v potravinách
Materiál je primárně určen pro žáky 9. ročníku ZŠ do hodin chemie v rámci tematického celku přírodní látky - sacharidy. Tento materiál zahrnuje přípravu na 1 - 2 vyučovací hodiny.Materiál je povoleno používat během vyučovací hodiny pro vlastní potřebu.Obsah a použití:Materiál obsahuje:5 stanovišť s teoretickými nebo praktickými úkoly:Stanoviště 1: Co už víš o sacharidech?Toto stanoviště slouží k zopakování informací o sacharidech, které jsme s žáky probrali v minulých hodinách pomocí 3 úkolů - krátký kvíz, rozřazování zástupců sacharidů a hra “Hádej, kdo jsem”.Stanoviště 2: Sacharidy v potravináchToto stanoviště obsahuje soubor obrázků různých potravin (lze použít i reálné potraviny nebo obaly od potravin). Úkolem žáků je nejdříve pomocí první sady obrázků potraviny seřadit podle množství sacharidů tak, jak to odhadují oni sami, aniž by věděli, jak je to správně. Určujeme množství sacharidů na 100 g potraviny. Poté využijí druhou sadu obrázků a pomocí mobilních telefonů vytvoří reálné pořadí obsahu sacharidů na 100 g v potravinách a obě sady porovnají. Dalším úkolem je přepočítat obsah sacharidů na počet kostek cukru.Stanoviště 3: Důkaz škrobu v potravináchStanoviště 4: Nenewtonovská kapalinaStanoviště 5: Vytvoř plakát - Sacharidy ve zdravé strav
UUCZ-918836
Chemie>Ostatní>8.>9.>SŠ>ZŠ – 2. STUPEŇ>🍉 Jídlo/Zdravá strava
35.00