Čtení historického textu: Kuchařka z roku 1820

Ročník:
Kategorie:
Počet stran:
7
Velikost: 1.43 MB
Typ souboru: pdf
Prodávající:
Nahráno:
Naposledy upraveno:
4. 10. 2023
Sdílet:

K čemu materiál slouží?

Paleografie k výuce dějepisu patří. Žáci se naučí číst fraktur a zjistí, jak vypadaly kuchařky na začátku 19. století.

Materiál obsahuje:

• 6 Úryvků jednotlivých receptů z Hospodářské Pražské Kuchařky (sic)

       • „Chlebowá políwka s uzenými klobáskami“

       • „Žampionowá omáčka“

       • „W másle smažené hauby“

      • „Brambory (erdeple) se zelenau petruželí a smetanau“

       • „Pečení ptácy“

       • „Weymrda“ (možno vytisknout i bez ní, známe mládež)

• Přepisy textů pro kontrolu.

• Návod k použití.

Zdroj receptů:

Hospodářská pražská kuchařka, která dle wlastní cedulky na gidla na každý den w roce tak wařiti učí, gakby za těchto časů každá opatrná hospodyně za potřebné uznáwala, poněwadž náklad na každau omáčku, následowně tjmgistegi y na každý pokrm napřed na wlas spočte, a za přjčinau utrat w neywětssí drahotě se o to pokusyla. W Praze: Cýs. král. dworská knihtiskárna, 1819-1820. 2 sv. (800 s.).

Další produkty od autora Jiří Doležal

253665
Dějepis
SŠ, ZŠ – 2. STUPEŇ
Pracovní listy
K čemu materiál je? K zopakování některého učiva, zjištění nových zajímavostí a také k tomu, aby si žáci uvědomili, jak
29.00 Kč
229418
Občanská výchova
5., 6., 7., 8., 9.
Pracovní listy
K čemu materiál slouží? Základním školám se bohužel studentské volby vyhýbají. Právě tam ale musíme začít se zapojováním
45.00 Kč
289620
Český jazyk - literatura
7., 8., 9., SŠ
Pracovní listy
ⰒⰓⰑⰃⰎⰀⰔⰟ O prvním staroslověnském textu, předmluvě k evangeliím, by měl vědět každý žák. Málokterý však ale ví, jak
29.00 Kč
235321
Dějepis
6., 7., 8., 9., ZŠ – 2. STUPEŇ
Skládačky
K čemu materiál slouží? Naši žáci si zábavnou formou zopakují historii a budou si moci vyzkoušet trochu historického
25.00 Kč
Čtení historického textu: Kuchařka z roku 1820 Čtení historického textu: Kuchařka z roku 1820
K čemu materiál slouží? Paleografie k výuce dějepisu patří. Žáci se naučí číst fraktur a zjistí, jak vypadaly kuchařky na začátku 19. století. Materiál obsahuje: • 6 Úryvků jednotlivých receptů z Hospodářské Pražské Kuchařky (sic)        • „Chlebowá políwka s uzenými klobáskami“        • „Žampionowá omáčka“        • „W másle smažené hauby“       • „Brambory (erdeple) se zelenau petruželí a smetanau“        • „Pečení ptácy“        • „Weymrda“ (možno vytisknout i bez ní, známe mládež) • Přepisy textů pro kontrolu. • Návod k použití. Zdroj receptů: Hospodářská pražská kuchařka, která dle wlastní cedulky na gidla na každý den w roce tak wařiti učí, gakby za těchto časů každá opatrná hospodyně za potřebné uznáwala, poněwadž náklad na každau omáčku, následowně tjmgistegi y na každý pokrm napřed na wlas spočte, a za přjčinau utrat w neywětssí drahotě se o to pokusyla. W Praze: Cýs. král. dworská knihtiskárna, 1819-1820. 2 sv. (800 s.).
UUCZ-383948
Český jazyk - čtení>Dějepis>Pracovní listy>5.>6.>7.>8.>ZŠ – 2. STUPEŇ
25.00