K čemu materiál slouží?
Paleografie k výuce dějepisu patří. Žáci se naučí číst fraktur a zjistí, jak vypadaly kuchařky na začátku 19. století.
Materiál obsahuje:
• 6 Úryvků jednotlivých receptů z Hospodářské Pražské Kuchařky (sic)
• „Chlebowá políwka s uzenými klobáskami“
• „Žampionowá omáčka“
• „W másle smažené hauby“
• „Brambory (erdeple) se zelenau petruželí a smetanau“
• „Pečení ptácy“
• „Weymrda“ (možno vytisknout i bez ní, známe mládež)
• Přepisy textů pro kontrolu.
• Návod k použití.
Zdroj receptů:
Hospodářská pražská kuchařka, která dle wlastní cedulky na gidla na každý den w roce tak wařiti učí, gakby za těchto časů každá opatrná hospodyně za potřebné uznáwala, poněwadž náklad na každau omáčku, následowně tjmgistegi y na každý pokrm napřed na wlas spočte, a za přjčinau utrat w neywětssí drahotě se o to pokusyla. W Praze: Cýs. král. dworská knihtiskárna, 1819-1820. 2 sv. (800 s.).